Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Κινδυνεύουμε από εμφύλιο νοοτροπιών, αισθημάτων, απόψεων» λέει ο Θανάσης Βαλτινός


Τον κίνδυνο «να φτάσουμε σε εμφύλιο πόλεμο νοοτροπιών, αισθημάτων, απόψεων» εξήρε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός. Προσέθεσε μάλιστα ότι στην τρέχουσα κατάσταση, αν και έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες σε σχέση το παρελθόν, ο κίνδυνος είναι ορατός για να πέσουμε σε μια κατάσταση εσωτερικού εμφυλίου πολέμου.

Μιλώντας στο... in.gr, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Φόρουμ για την Κηφισιά στην «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη», για την παρουσίαση του συγγραφικού του έργου, ο κ. Bαλτινός αποκάλυψε ότι έχει «τελειώσει» συγγραφικά με το ζήτημα του εμφυλίου πολέμου και εξέφρασε την ελπίδα του οι Έλληνες να μην πέσουν σε μια παγίδα φαγωμάρας που δημιουργεί αδιέξοδα και καταστροφές και οδηγεί σε γκρεμούς.

Υποστήριξε δε ότι η λογοτεχνία κάνει ό,τι μπορεί, θίγοντας με έναν δικό της τρόπο τα προβλήματα που ξεκινούν από έναν εμφύλιο πόλεμο και μια αναστατωμένη εποχή που η κοινωνία έχει χάσει τις ισορροπίες.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ποιητής κ. Θανάσης Νιάρχος, χαρακτήρισε τον Βαλτινό ως «εθνικό συγγραφέα» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για την πνευματική εργασία, από την προσέλευση του κοινού».

Αναφερόμενη στο έργο του κ. Βαλτινού, η ποιήτρια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Κική Δημουλά, τον χαρακτήρισε σεσημασμένο σκοπευτή για πολλούς και δύσκολους στόχους και είπε ότι οι δυο τους είναι «ετεροθαλή αδέρφια», με κοινό πατέρας το λόγο, και μητέρα την πεζογραφία για το Βαλτινο, και την ποίηση για τη Δημουλά. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Βαλτινός είναι πολύπτυχη προσωπικότητα και μανιωδης γνωσιομαθής –μια λέξη πλασμένη από εκείνη προς τιμή του, ενώ εκθείασε το γεγονός ότι γράφει μικρής εκτάσεως βιβλία.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Βήματος κ. Αντώνης Καρακούσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πρόσληψη του έργου του ήταν διαφορετική ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και τόνισε ότι ο Βαλτινός αμφισβήτησε την πολιτική κοσμοθεωρία. Επιπλέον ανέφερε ότι ο συγγραφέας έχει παρακολουθήσει ακάμαντα την πορεία του ελληνισμού και ότι το έργο του καλύπτει όλο τον 20ο αιώνα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής, τόνισε ότι τον Βαλτινό δεν τον ενδιαφέρει η ιστορία ως αλληλουχία περιστατικών, αλλά ως μήτρα και ως μητριά ατομικών πεπρωμένων ενώ υποστήριξε ότι στα βιβλία του υπάρχει πολλή ιστορία κάτω από πίεση πολλών ατμοσφαιρών. Και προσέθεσε ότι η γλώσσα στο Βαλτινό είναι βασικό μέρος της αισθησιοκρατικής του ποιητικής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσεις τα βιβλία του είναι «να θελήσεις να εισπνεύσεις ιστορία πριν θελήσεις να μάθεις ιστορία».

«Έπρεπε να αλλάξουν τα χρόνια για να είμαστε έτοιμοι γύρω απο τα πραγματικά βιβλία για τον πραγματικό εμφύλιο πόλεμο» υποστήριξε με τη σειρά του ο βουλευτής και συγγραφέας κ. Πέτρος Τατσόπουλος, ο προσθέτοντας –αναφερόμενος στα όσα περιγράφει ο Βαλτινός- ότι «δεν υπάρχει τίποτε Άγιο στο να βασανίζεις ανθρώπους» κάτι που στα χρόνια του εμφυλίου έκανε τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά. Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Τατσόπουλος υποστήριξε ότι η χολή βγαίνει ξανά στην επιφάνεια και ότι ο εμφύλιος επιστρέφει μέσω του Διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ηθοποιοί Χρήστος Λούλης και Κατερίνα Λέχου διάβασαν έργα του συγγραφέα. Η τελευταία, μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι η ιστορία του εμφυλίου είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο της ιστορίας μας και το βρίσκουμε μπροστά μας την ατμόσφαιρα, σε διάφορα μέλη που υπάρχουν στην κοινωνία. Χαρακτήρισε μάλιστα λυπηρό, το γεγονός ότι είναι τόσο επίκαιρος ο κ. Βαλτινός αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι «όταν κατανοείς την ιστορία σου, έχεις μια ευκαιρία να μην κάνεις τα ίδια λάθη στο μέλλον».

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Παναγώτης Κουβουτσάκης τόνισε ότι «το Φόρουμ για την Κηφισιά ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια, με σκοπό να αναβαθμίσει τις τέχνες και να δημιουργήσει στα Βόρεια Προάστια ένα δεύτερο ισχυρό πόλο πολιτισμού. Ο πολιτισμός βέβαια δεν είναι μόνο τα εικαστικά, είναι και η μουσική, το θεατρικό και το συγγραφικό έργο και η ποίηση. Αυτή την κουλτούρα, ελπίζει να αναδείξει και να προωθήσει με σημαντικές εκδηλώσεις το Forum για την Κηφισιά, με τη συνεργασία της πινακοθήκης Κουβουτσάκη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η παρουσίαση για το συγγραφικό έργο του Θανάση του Βαλτινού ήταν μια σπουδαία εκδήλωση. Είναι ένας σημαντικός συγγραφέας και θα έπρεπε να τον τιμήσουμε όπως και κάναμε».

ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου