Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ιδιαίτερες «τελευταίες» παρουσίες στη λιμνοθάλασσα Μουστού


Ενώ η πλειονότητα των μεταναστευτικών ειδών έχει αναχωρήσει προς βορειότερους γεωγραφικούς προορισμούς προκειμένου να περάσουν ένα καλοκαίρι με ηπιότερες συνθήκες και επάρκεια τροφής, ένας πορφυτοτσικνιάς και ένας ψαραετός «γέμισαν» την προηγούμενη εβδομάδα με την ξεχωριστή παρουσία και την απαράμιλλη ομορφιά τους την προστατευόμενη περιοχή του Μουστού, ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες αλλά και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης....

Ο πορφυροτσικνιάς, Ardea purpurea, είναι ένας από τους πιο σπάνιους ερωδιούς στην Ελλάδα, που εμφανίζεται κατά την εαρινή μετανάστευση. Ο αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους είναι πλέον το 1/10 αυτού που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια. Ζει σε υγροτόπους γλυκών νερών και εκβολών ποταμών και φωλιάζει σε πυκνούς και εκτεταμένους καλαμιώνες και περιστασιακά σε παραποτάμια και παραλίμνια δάση, είτε σε χαλαρές αμιγείς αποικίες ή και μοναχικά. Τρέφεται με ασπόνδυλα (έντομα, καρκινοειδή) και σπονδυλωτά (αμφίβια, ψάρια) κρυμμένος στην πυκνή βλάστηση.

Ο ψαραετός, Pandion haliaetus, διαχειμάζει και αναπαράγεται σε γλυκά και υφάλμυρα νερά. Φωλιάζει στην κορυφή των δέντρων. Είναι από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού τους διαχειμάζει στην Αφρική και λίγα μόνο άτομα στην Ελλάδα. Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια τα οποία εντοπίζει από ψηλά και τα συλλαμβάνει βουτώντας με θεαματική ταχύτητα στο νερό. Τα δάκτυλα των ποδιών του είναι ιδιαίτερα με δύο ζεύγη αντίθετα τοποθετημένα και με μυτερά λέπια στο κάτω μέρος τους ώστε να πιάνει εύκολα τα ψάρια.
Και τα δύο είδη απειλούνται από τη ρύπανση των νερών και την υποβάθμιση και καταστροφή των υγροτόπων. Η ρύπανση των νερών μειώνει ή και εξαφανίζει τα τροφικά αποθέματα των ειδών αυτών, ενώ η υποβάθμιση και καταστροφή των υγροτόπων περιορίζει ή και εξαφανίζει τα απαραίτητα ενδιαιτήματα για την επιβίωσή τους.
Η παρουσία των ειδών αυτών στη λιμνοθάλασσα Μουστού δείχνει τη μεγάλη αξία του υγροτόπου αυτού ως σταθμού κατά τη μετανάστευση των πουλιών, καθώς είναι από τους πρώτους υγροτόπους στους οποίους μπορούν τα μεταναστευτικά είδη να σταυθμεύσουν για ξεκουραση και τροφή, αφού έχουν διασχίσει τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους για τους τόπους αναπαραγωγής τους.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Τρυφωνόπουλος Γιώργος
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου